1 oktober 2010

Väntan

Kollade med Heikki idag. Inga stor nyheter: skickar strax iväg måtten till etuiet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar nyfiket vem som är leverantör av etuiet? Min andra fråga berör själva ordet, etui. I gitarrsammanhang känns det inte riktigt naturligt att använda etui, kanske att fodral klingar mer bekant?

Bengt sa...

Bäste anonym:

Etuiet tillverkas av Stefan Olausson i Tanumshede http://www.olager.com/

Din språkfråga är intressant; fodral, etui, case och gigbag är synonyma begrepp. Vilket man använder kan exempelvis bero på i vilken krets man rör sig.

Mitt val av ord kommer sig av två saker:

1. Etui är ett fodral med hårt skal invändig klätt med tyg och med precis passform för det som ska förvaras - mycket arbete har lagts ner vid tillverkningen och,

2. Etui syftar till förvaring av föremål med högre värde till skillnad från saker med mindre värde som med fördel kan förvaras i fodral.

Då förstår du att mitt ordval handlar om respekt för både den som bygger gitarren och den som bygger etuit.

Bengt

Anonym sa...

Jag är mer intresserad om etuiet, fodralet eller likvärdig synonym kommer att rymmas i din frus lilla bil?

Bengt sa...

Kanske inte så mycket en Laudarrafråga men iakttagelsen är korrekt. Det blir vissa problem med bilen så från tid till annan får jag välja; ska frun åka med eller gitarren

Anonym sa...

Bäste Bengt,

Din argumentation rörande namnet på den speciella väska, eller kanske mer neutralt - föremål, avsett att bära och förvara gitarren i är enligt min mening inte helt entydig.

Jag noterar från Ditt svar att" fodral, etui, case och gigbag är synonyma begrepp." Trots detta beskriver Du etuit som: "Etui är ett fodral med hårt skal ..." Denna argumentation påminner
starkt om ett cirkelbevis!

Vidare förstår jag också av Ditt svar att ett "Etui syftar till förvaring av föremål med högre värde till skillnad från saker med mindre värde" Hur skall ett högre värde definieras? Ett tydliggörande skulle vara på sin plats!

/MSj

Bengt sa...

MSj:

Begreppet cirkelbevis har relevans enbart i analys av logisk härledning. Eventuellt var jag otydlig i mitt resonemang men det var inte min avsikt att härleda olika benämningar på fodralet.

Punkterna 1 och 2 i mitt inlägg ska ses som lexikala.

Vad jag förstår har vi olika uppfattning om sakernas tillstånd i denna fråga och med det kanske vi ska vara nöjda.